Nepoverenje prema profesionalnim upravnicima zgrada i dalje je čest slučaj. Ipak, novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada itekako ima prednosti, a angažovanje profesionalnog upravnika na duže staze može biti jeftinija opcija nego postavljanje upravnika iz redova stanara.

„Možemo mi to i sami“, „Imamo komšiju koji se u to razume“, „A zašto sad da plaćam nekog tamo upravnika?“ su rečenice koje se mogu čuti među stanarima koji se radije odlučuju za upravnika iz redova skupštine stanara, nego stručno lice.

Svima je zajedničko jedno: veruju da će jeftinije proći a dobiti istu uslugu. U praksi, međutim, ni jedno ni drugo nije tačno.

Mane upravnika iz redova stanara

Upravnika iz redova skupštine stanara ne morate da platite, ali se postavlja pitanje kakav će kvalitet i rezultati njegovog angažovanja biti? Hoće li on u svakom trenutku biti dostupan za sve probleme u zgradi? Da li će umeti da adekvatno reši problem? Hoće li se to isto lice obavezati da redovno, mesecima i godinama, održava higijenu kompletne zgrade potpuno besplatno? I možda ključno pitanje: Od kog novca će se plaćati troškovi popravki, hitnih intervencija ili većih investicionih radova?

Možda se pitate kako je sve funkcionisalo ranijih godina bez profesionalnih upravnika? Odgovor je nikako.

Neadekvatno održavanje stambenih zgrada dovelo je do toga da je većina starijih zgrada u jako lošem stanju, sa dotrajalim instalacijama, oštećenim krovovima, oronulim zidovima, zapuštenim podrumima. Pritom, rezervni fond zgrade gotovo da nije ni postojao, a o stvarnom rešavanju problema niko nije vodio računa.

Za održavanje zgrade najvažniji je kontinuitet

Od profesionalnih upravnika se često očekuje da preko noći reše sve nagomilane probleme, što jednostavno nije moguće. Razlog je upravo taj jer decenijama unazad nije postojala nikakva odgovornost, nikakav plan, nikakvo kontinuirano održavanje koje bi sprečilo da do svih tih problema dođe.

Kad nastane potreba za krupnijim radovima poput sanacije krova, onda je rešenje daleko jer para nema. U takvim situacijama neophodno je da stanari odjednom izdvoje velike sume novca ili da nastave da odlažu problem koji samo postaje sve veći.

Mnoge zgrade koje smo preuzeli na upravljanje ne samo da nisu imala nikakva sredstva na računu, već su bile u minusu po raznim dugovanjima. U većini slučajeva uspeli smo da konsolidujemo finansijsko stanje u zgradi i da redovnim uplatama stanara postepeno jačamo rezervni fond. Za to je potrebno vreme, ali se samo tako može stvoriti dobra osnova za unapređenje kvaliteta života stanara.

Život u kući podrazumeva domaćinski pristup i stalna ulaganja kako bi uslovi za život bili lepši. Isti slučaj je i sa zgradama, samo još kompleksniji. Profesionalan pristup i kvalitetno održavanje zgrade na duži vremenski period smanjuju troškove stanara jer se tako zgrade štite od daljeg propadanja, a postojeći problemi postepeno rešavaju.

Sanacija štete skuplja je nego preventivno delovanje. Zbog toga je i adekvatna primena Zakona o stanovanju i održavanju zgrada važna, jer se samo na taj način može uvesti red u zgrade i unaprediti kvalitet života.

PROČITAJTE JOŠ: ZAŠTO JE VAŽNO IZABRATI PROFESIONALNOG UPRAVNIKA

Investicija u zgrade je investicija u vašu najvredniju imovinu. Razmislite u kakvoj zgradi želite da živite i kakve stanove želite da ostavite u nasleđe svojim potomcima. U kakvom će stanju biti zgrade o kojima niko ne vodi računa za 10, 20 ili 30 godina? Ukoliko, pak, želite da prodate stan, on će svakako imati mnogo manju vrednost, nego stanovi u zgradama gde je kvalitet upravljanja i održavanja na visokom nivou.