Terase su u stanovima zamena za dvorišta, jedina prilika da u sklopu svog doma uživate u svežem vazduhu, sunčanim jutrima ili toplim letnjim večerima na otvorenom.

Koliko god terase bile male kvadrature, uz malo mašte i truda možete napraviti prijatan kutak za uživanje.

U nastavku vam donosimo nekoliko kreativnih predloga za uređenje male terase.

1. OKREČITE BAR JEDAN ZID U JAČU BOJU

Prilikom krečenja unutrašnjih prostorija stana često se zanemaruju zidovi na terasi. Čak i kad se kreče to uglavnom bude u beloj boji. Okrečite terasu u boju po vašoj želji i uz nekoliko biljaka i mali stočić dobićete jako prijatan i ušuškan prostor. Ako ne želite da cela terasa bude jakih boja, biće dovoljan i jedan akcentni zid koji će dati dinamiku prostoru.

 

 

2. UČINITE MALI PROSTOR FUNKCIONALNIM

Sklopive stolice i stočići su najpraktičnije rešenje za male terase. Postoje i razni modeli stolova koji štede prostor, a možete ih izraditi i po meri.

3. DODAJTE CVEĆE I DISKRETNO OSVETLJENJE

Kako bi terasa bila prohodna, većinu dekorativnih predmeta i saksija stavite na zidove. Viseće saksije su, na primer, jako atraktivno i praktično rešenje. Dodajte svećnjak, fenjer ili lampice za potpuni ugođaj tokom večernjih sati.

 

 

4. POSTAVITE STAZU ILI PROSTIRKU

U zavisnosti od toga koliko vam je terasa zaštićena od vetra i kiše, možete razmisliti i o postavljanju prostirke ili manje staze koja će dodatno oplemeniti ambijent. Odlično rešenje može biti i veštačka trava.

5. TERASA KAO DODATNA PROSTORIJA

Ukoliko imate zastakljenu terasu možete je pretvoriti u funkcionalnu prostoriju. To može biti mali radni kutak, mini biblioteka ili dodatni skladišteni prostor.

Foto: Pinterest