Kvalitetno upravljanje i održavanje zgrade donosi višestruke benefite za sve stanare jedne stambene zajednice.

„Ponovo nema svetla u zgradi!“. „Podrum nam je poplavljen!“. „Lift ne radi!“. „Krov opet prokišnjava!“.

Verovatno ste i sami bili u situaciji da izgovorite ili čujete neke od ovih rečenica.

Adekvatnim održavanjem i uređenjem zgrade kvalitet stanovanja podiže se na viši nivo. Okruženje je prijatnije, a mogućnost havarija i nepredviđenih situacija je svedena na minimum.

Osim što se na taj način stvaraju bolji uslovi života za sve stanare, stanovi postaju atraktivniji i za buduće kupce. Niko ne želi da kupi stan u zgradi sa krovom koji prokišnjava i preti da nanese štetu tek renoviranom stanu. Ukoliko su problemi sa liftom, svetlima ili instalacijama česti, to takođe može odvratiti kupce od kupovine stana.

Kvalitetno održavanje zgrade ne samo da će privući kupce, već može i podići cenu Vašeg stana.

Kako kvalitetno upravljanje zgradom podiže cene stanova?

Na cenu stana najviše utiču kvadratura stana i lokacija same zgrade. Međutim, postoji još faktora koji mogu podići cenu kvadrata Vašeg stana.

Prijatno okruženje. Lepo okrečen ulaz zgrade, higijena koja je na visokom nivou, atraktivna ulazna vrata uticaće pozitivno na prvi utisak potencijalnih kupaca. Stanovi koji se nalaze u dobro uređenim zgradama obično imaju veću cenu po kvadratu nego stanovi na sličnim lokacijama koji su u oronulim zgradama.

 

Posedovanje interfona i video-nadzora. Ukoliko zgrada ima neku od dodatnih pogodnosti kao što su moderna vrata sa šifrarnikom, video-nadzor i sl. znači da je zgrada bezbednija. Ovakve instalacije istovremeno utiču i na povećanje cene same nekretnine.

 

Sanacija krova i fasade. Oštećeni krovovi i fasade mogu dovesti do pojave vlage, buđi i drugih oštećenja u samim stanovima. Što je zgrada u lošijem stanju mogućnost štete je veća. Takvi stanovi biće manje atraktivni za kupce pa će i njihova cena biti niža. Često se u praksi dešava da stanovi na višim spratovima ili u potkrovlju imaju nižu cenu upravo iz tog razloga.

Svakako, da bi održavanje bilo na visokom nivou, neophodno je da stambena zajednica poseduje određena sredstva na svom računu. Ipak, manja redovna ulaganja stanara će itekako biti isplativa jer se na taj način rešavaju mnoga goruća pitanja u zgradi, ali i podiže cena samog stana ukoliko poželite da ga prodate.