Život ispod ravnog krova u stambenim zgradama često zvuči kao prava noćna mora: pojava vlage i buđi, ljuštenje zidova, prokišnjavanje, paljenje instalacija...

Međutim, ravni krovovi sami po sebi, ne predstavljaju loše arhitektonsko rešenje. Najvažnije je da se radovi izvedu pravilno.

Većina starih zgrada u Srbiji ima ravne krovove, ali i problem sa loše postavljenom termo i hidroizolacijom, što često dovodi do oštećenja na zgradi.

Ako se krov ne popravi na vreme, šteta se uvećava, a njena sanacija može da košta stanare i više nego sanacija krova, jer je velika verovatnoća da će doći do ponovnih oštećenja.

Zato se ne kaže džabe da je najskuplji krov, onaj koji prokišnjava.

Primer ovakve situacije zatekli smo u zgradi na Bulevaru oslobođenja 178, gde je usled oštećenja krova već godinama unazad dolazilo do prokišnjavanja, ljuštenja maltera, uništavanja plafona u holu na poslednjem spratu zgrade, a oštećenja je pretrpeo i jedan stan zbog paljenja instalacija.

Stanje zgrade pred početak radova

 

Pegaz Profi upravnik, kome je povereno upravljanje ovom zgradom, raspisao je tender za sanaciju krovne konstrukcije na ovoj zgradi i izabrao najpovoljnijeg ponuđača.

Ključ dobro odrađenog posla leži u dobrom projektovanju, adekvatnom izboru materijala i stručnom izvođenju radova, što će obezbediti sigurnost stanarima i zaštititi njihovu imovinu.

Pokrivanje krova može se raditi kondor izolacijom, limom i drugim savremenim materijalima.

U ovom slučaju korišćena su dva sloja kondor izolacije, jer je finansijski pristupačnija, a jednostavna je za ugradnju i ima dug životni vek.

Postavljanje izolacije na krovu

 

Na ovoj zgradi radi se i na opšivanju dimnjaka i postavljanju ventilacionih kapa, koje poboljšavaju protok vazduha kad dimnjak ne vuče. Takođe će sva šteta nastala u holovima i na obodima zgrade biti sanirana, a biće zamenjena i kompletna elektroinstalacija.

Naravno, važnu ulogu u svemu igraju i oluci, koji usled zapušenja, oštećenja i dotrajalosti, sami po sebi mogu naneti veliku štetu. Zato je važno njihovo povremeno čišćenje, naročito u periodu opadanja lišća, a u slučaju da su jako dotrajali, potrebno je zameniti ih novim.

Svakako, kakav god problem da imate u Vašoj zgradi, važno je konsultovati struku i ne raditi ništa na svoju ruku. Otkrivanje pravog uzroka problema, a potom i pronalaženje najoptimalnijeg rešenja u skladu sa budžetom stanara, najbolje je prepustiti profesionalcima.

Ne morate živeti u noćnoj mori sa početka priče.