Ozelenjavanje gradova u svetu sve češće ide u visinu, pa se stvaraju prave zelene oaze usred visokih betonskih konstrukcija.

Ovakve fasade su trend u svetu jer doprinose očuvanju životne sredine i pozitivno utiču na klimatske promene. One su odlični izolatori, pa regulišu temperaturu prostorija i tokom letnjih i tokom zimskih meseci, a dodatan benefit je što prisustvo velike količine zelenile smanjuje emisiju štetnih gasova.

Pariz je jedan od prvih gradova u svetu koji je krenuo sa ozelenjavanjem zgrada, a jedan od najboljih evropskih primera je i Milano čuven po tzv. vertikalnim šumama.

Bosco verticale (vertikalna šuma) je kompleks stambenih zgrada u Milanu na kojima je posađeno oko 900 sadnica drveća.

Srbija je i dalje daleko od ovog trenda ali su napravljeni početni koraci. Pojedine poslovne zgrade u Srbiji nose epitet “zelenih” jer su napravljene tako da omogućavaju štednju vode i energije, izrađene su od recikliranih materijala i imaju posebne kontejnere za reciklažu otpada.

U toku je i gradnja prve zgrade sa zelenom fasadom u Beogradu. Reč je o bivšoj zgradi Beobanke koja će biti prekrivena zelenilom.